Onsdag 22. Mai kl 2000-2200

Velkommen til Lystgården kino! Popcorn, bar, og en film i salongen med en spennende og viktig historie. Vi viser filmen SEED – The untold story.

I forkant av filmen presenteres frøbiblioteket til Årstadbibliotekene og problemstillingene i filmen blir presentert.

Det er lite som er så viktig, potensielt og skapende på jorden som frø. Tilbedt og verdsatt siden menneskets opprinnelse. Som små tidskapsler inneholder de sangene, maten, minnene og medisinene fra hele kulturer. De før oss, kler oss og leverer råvarene til vårt hverdagsliv.

Til tross for dette, har vår moderne verden, vår industrielle holdning til liv, plassert disse dyrebare gavene fra naturen i stor fare. I løpet av mindre enn 100 år med industrielt landbruk, er det mangfoldet av frø som var blitt omhyggelig utviklet av bønder og gartnere gjennom årtusener, blitt dramatisk redusert til en håndfull masseproduserte frø. I løpet av 1900-tallet forsvant 94% av våre frøvarianter.

Mennesker over hele verden innser den grunnleggende betydningen som frø har og vil ha i vår fremtid. I de siste årene har flere millioner demonstrert mot Monsanto i mer enn 400 byer og 50 land på grunn av patentering og genetisk manipulering av frø. Frøbibliotek, fellesskapshager og en ny generasjon av lidenskapelige unge bønder vokser opp med ønske om å vende tilbake til en bærekraftig frøkultur. Mens noen selskaper idag kontrollerer det meste av våre frø ved hjelp av problematiske frøpatenter, kjemper bønder, forskere, advokater og frøbevarere fra urbefolkninger, for en fri fremtid for frø og mat. Historien om våre frø er en definerende historie om vår tid.

Arrangementet er et samarbeid mellom SPIRE, Lystgården, Årstadbibliotekene og Matskogen på Landås.